Szigetelési tanácsok
Gyakran feltett kérdések - Tudásbázis

Aquabrill technológia bontás nélkül

Mitől vizesedik a házam?

Az én házamban nem vizesek a falak, csak salétromosodik a vakolat...

Miért nem egyformán vizesednek az épületem falai?

Milyen utólagos szigetelési technológiák közül választhatok?

Mi az AQUABRILL technológia? Ez valamiféle szigetelés?

Mitől környezetvédelmi az Aquabrill falszárítási eljárás?

Hogyan működik az AQUABRILL technológia?

Milyen épületet lehet Falszárítással szigetelni? Vályogra is jó?

Használható az AQUABRILL falszárítás pincékben is?

Hogyan telepítik az AQUABRILL technológiát?

Hogy néznek ki a készülékek?

Milyen határidőket és garanciákat vállalnak az AQUABRILL technológiára?

Milyen engedélyekkel rendelkezik az AQUABRILL technológia?

Az év melyik időszaka legalkalmasabb az AQUABRILL technológia telepítésére?

Mely vizesedési problémákra nem alkalmas az AQUABRILL technológia?

Honnan fogom megtudni, hogy jól működik-e a házamban az AQUABRILL technológia?

Milyen referenciáik vannak?

Miért pont az AQUABRILL technológiát válasszam?

Mi a teendőm, ha meg szeretném rendelni az AQUABRILL technológiát?

 

 

Vissza a Kérdések főoldalára

 

 

.Salétromos, vizes fal

. A vizes, salétromos épületet szigetelni kell.

Mitől vizesedik a házam?

 

Sajnos azt kell mondanunk, hogy erre a kérdésre nem is olyan egyszerű válaszolni! A vizesedés oka az egyik legösszetettebb kérdés.

 

Először is lássuk azokat az okokat, melyek „víznyomás” jellegűek. Az ilyen okok elhárításához kaphatnak ölteteket Felújítási tanácsok menüpontunk alatt.

 

A vizesedő fal vizesblokkal (konyha, fürdőszoba, mosókonyha) határos, de sehol máshol nem találni vizesedést a házban:

          Ebben az esetben nagy az esélye, hogy esetleg csőtörés, csőszivárgás okozhatja a vizesedést. Ha a kád felőli fal vizesedik, lehet, hogy csupán az az ok, hogy zuhanyozáskor a kád mögé befolyik a víz, és a falba beszivárog. Ha öreg (40-50 évnél idősebb) házról van szó, az is lehet, hogy a régi szigetelés kezd elfáradni, is a talajból szivárog fel a talajpára.

 

Az épület lábazata vizesedik csupán:

  1. Meg kell vizsgálni az esővíz-csatorna állapotát. Ennek jó állapotúnak kell lennie, különben esős időben a fal tövébe folyik a víz a tetőről. Ez mindenképpen árt a lábazatnak. Az is káros, ha az esővíz-csatorna levezető csöve a fal tövébe folyik. Javasoljuk, hogy vezesse el legalább 2 m-re a faltól. Utcafronton az árokba be lehet vezetni, a kert felől pedig ki lehet alakítani a faltól legalább 2-3 m-re a talajszint alatt 40-50 cm-nyire egy fél m3-nyi, nagy kaviccsal töltött víznyelőt, elszivárogtatót, amelybe bele lehet vezetni a tető vizét.

  2.  Meg kell vizsgálni a járda állapotát, lejtését. Ha eső idején a víz a járdáról a fal felé folyik, ezt mindenképpen ki kell javítani. Hasonló a helyzet abban az esetben, ha a járda olyan rossz állapotú, töredezett a fal közelében, hogy az esővíz megáll rajta, majd szépen beszivárog a falba.

  3. El kell pakolni a ház fala mellől minden nem odaillő dolgot : farakást, tégla halmokat, építkezési törmeléket, meg kell nyesni a túl közel növő növényeket, fákat. Semminek sem szabad a falhoz érnie.

  4. Kerülni kell, hogy rálocsoljunk a falra, és azt is, hogy túl magasra töltsük a fal mellett a kertet. Ha mégis fel kell tölteni, tegyünk a fal és a föld közé bitumenes lemez- csíkokat. Leásva a földbe legalább 30 cm mélyre úgy, hogy a tetejük a föld fölé érjen. Így nem folyik a víz az épület falára. 

Az épületet korábban már utólagosan szigetelték, de mégis felszivárog a víz a falba.

Valószínűleg nem sikerült jól a szigetelés. Pl. vízeres helyeken ez gyakran előfordul. Ez nem feltétlenül a kőműves hibája, a hagyományos technológiák számos ilyen körülményt nem tudnak kezelni. Forduljon az AQUABRILL technológiához! Kérjen árajánlatot!

 

Olyat is láttunk már nem egy helyen, hogy a kőműves aláfalazta az épületet hetekig tartó heroikus bontásos munkával, azután az alárakott szigetelésre rávakolt. A vakolat leért a járdáig, ahonnan a vakolat felvezette a vizet a szigetelést megkerülve a falakba.

Ebben az esetben ki kell bontani az utólagos szigetelés felett a vakolatot, és egy alumínium vízvető lemezt be kell építeni a lábazati szigetelés fölé. Ez a jelenség új ház esetén is előfordulhat szakszerűtlen kivitelezés esetén. Ld.:a Felújítási tanácsok menüpontot!

 

Nyáron nincs gond az épülettel, télen viszont számos helyen penészedik, büdös, dohos szag van a lakásban.

Ha az épület új (30-40 évnél fiatalabb), valószínűleg csak páralecsapódás okozza a problémát. Az épületben találhatók hőhidak, ahol hidegebb a fal felülete, mint más helyeken. A hideg falfelületen a bent képződött pára lecsapódik, s ez nagyszerű melegágya a penészgombáknak. Számos tanácsot találhat a  Felújítási tanácsok menüpont alatt ennek a problémának a megoldására.

Amennyiben nem túl súlyos a penészesedés, elképzelhető, hogy az AQUABRILL Harmonizáló készülékkel segíthetünk a problémán. Vízerek fölött ugyanis a fal érezhetően hidegebb, ott könnyebben megtelepedhetnek a penészgombák. Tapasztalatunk szerint az Épület-harmonizálás olykor önmagában segíthet.

 

Általános TANÁCS: télen sem szabad megfelejtkezni a szellőztetésről! Figyelje egy páratartalom-mérő készülék segítségével a helység páratartalmát, és amennyiben 50 % fölé megy, szellőztessen!

Olvassa el a Szellőztetési tanácsok menüpontban leírtakat!

 

Az épületem elmúlt 40-50 éves, a fal több helyen salétromosodik.

Ebben az esetben valószínűleg az a helyzet, hogy az épületbe valaha beépített szigetelés (kátránypapír, bitumenes kenéssel, vagy régebbi épületekben Pl. falemez) elöregedett, folytonossága megszűnt, hatását elvesztette.

Ebben az esetben MINDENKÉPPEN sürgősen szigetelésre szorul az épület!

 

Az egyszerű „vakolatcserés” próbálkozásokról olvashat a Felújítási tanácsokmenüpont alatt.

 

De mitől vizesedik, salétromosodik a falazat?

 

Mivel az épületben a régi szigetelés már nem működik (vagy nagyon idős épületeknél egyáltalán nem is szigeteltek), a víznek akadálytalan útja van a falban felfelé. A fal szerkezetének hajszálcsövecskéiben, az ú.n. kapillárisokban a kapilláris erő hatására a víz felhúzódik, s a fal felületéről elpárologva eltávozik.

 

Ez az erő nagyon hasonló ahhoz, ahogy a fák a vizet áramoltatják. Ott is a kapilláris erő hajtja fel a vizet a fa erezetén keresztül, hogy aztán a leveleken keresztül elpárologtassa. Ez a víz-áramlás soha nem áll meg, míg a fa él.

 

A fákhoz hasonlóan a falba feláramló vízáramlás sem áll meg, míg az épületet nem szigetelik valamilyen módon.

 

Mi történik?

A talajból felszivárgó víz tartalmaz oldott sókat. Mikor a víz a fal felületéről elpárolog, ezek az oldott sók visszamaradnak, kikristályosodva térfogatuk megnő, s ezzel a térfogat-növekedéssel okozzák a legnagyobb kárt. A vakolat fellazul, feltáskásodik, tapéta felpúposodik, a festék lehullik, s hiába bármiféle javítás, a probléma évről évre súlyosbodik, az épület állagának súlyos romlásához, és a bentlakók egészségének károsodásához vezetve. A vizes falfelületen megtelepedhetnek a penészgombák. A gombák spórákkal szaporodnak, ezek a spórák folyamatosan jelen vannak a levegőben. Az érzékeny szervezetű embereknél akár asztma kialakulásához is vezethet. Ne kockáztassa családja egészségét, szigeteltesse a vizes épületét!

A doh-szag, öregház-szag is a penész jelenlétét jelzi. Ha az Ön épületében dohszag érezhető, nem szabad tovább várni a szigeteléssel!!!

A vizes falú szobákat több energiával lehet csak fűteni, hiszen a víz elpárolgása folyamatosan hőt von el a környezetéből. Megrendelőink tapasztalata szerint a szigetelés után mérhetően kisebb a fűtésköltségük!

 

A vizesedő épületeknél megfigyelhető, hogy a fűtőtestek környékén súlyosabb a salétromosodás. Miért van ez?

 

A fűtőtest hőjének hatására télen sokkal több víz tud elpárologni a fal felületéről, s sokkal intenzívebb emiatt a vízáramlás. Az elpárolgott víz helyére jön az utánpótlás… A több víz több salétromot jelent, nagyobb salétromosodást. Hiábavaló próbálkozás, azzal „kiszárítani” egy vizesedő szobát, hogy erősebben fűtjük. S ugyanígy: az a helység, amelyet nem használunk, nem fűtünk, nem salétromosodik jobban, csak mert hideg van a helységben.

 

Az épületem főfalai szárazak, a közfalak azonban szinte mindenütt vizesednek.

 

Ezzel a jelenséggel gyakran találkozunk. Régebben egyes – nem hozzáértő - kőművesek azt a nézetet vallották, hogy a közfalakat nem kell, vagy elég sokkal egyszerűbben szigetelni. Ezért a közfalak alatti szigetelés akár évekkel korábban is felmondhatja a szolgálatot.

Az AQUABRILL falszárítási technológiával tökéletes megoldást kaphat erre a problémára is. Ráadásul a főfalak is megmenekülnek a későbbi felvizesedéstől, hiszen védelmet kapnak. Ez óriási előny Önnek!

 

Mivel az épületek falai általában egyidősek, ha valahol megjelenik a vizesedés, számítani lehet rá, hogy az épület többi falán is megjelenik hamarosan a probléma. A legszerencsésebb olyan szigetelési módszert választani, ami az összes falat kezeli, és nem csak azt a néhány falszakaszt, ami éppen most láthatóan vizesedik. A „méterre” dolgozó hagyományos technológiák nem ilyenek. Az AQUABRILL technológia viszont igen! S emiatt az egész épület szigetelése az AQUABRILL technológiával lényegesen olcsóbb.

 

Ugrás a következő kérdésre

 
Főoldal | Felújítási tanácsok | Aquabrill Épület-harmonizálás | Vitális Víz technológia | Árajánlat kérés| Kapcsolat