NÖVÉNY- ÉS ÁLLATKÍSÉRLETEK A VITÁLIS VÍZZEL

NÖVÉNY- ÉS ÁLLATKÍSÉRLETEK A VITÁLIS VÍZZEL

 

Több mint másfél évig tartó növény- és állatkísérletekben összehasonlítottuk a Vitális Vizet (VV) a Pi-vízzel és a vezetékes ivóvízzel, mint kontrollokkal.

 

Növénykísérletek:

A magvak csírázási százaléka több fajta átlagában szignifikánsan magasabb volt a VV-ben. Három különböző növény magját vizsgáltuk. A csírázás fajtafüggő volt, de az átlagot tekintve, 5%-os szignifikancia határ mellet szignifikáns volt a VV-kezelés.

Teljes növénytömeget, a szik feletti hajtástömeget, valamint a gyökértömeget is vizsgáltuk, a vizes kezelés hatására. A fajtafüggésen túl a VV-vel való öntözés (5%-os hibahatár mellett) szignifikánsan (11%- kal) nagyobb hajtástömeget adott (szárított tömegek esetében is), mint a kontroll-vizes kezelések. A gyökértömeg esetében viszont ellentétes volt a hatás. A Vitális Vízzel való öntözés kisebb gyökértömeget eredményezett. Ez az eredmény azt sugallja, hogy valószínűleg a felszívódást javítja a VV (mivel kisebb gyökérzet is elegendő volt a nagyobb hajtás kifejlesztéséhez), nem pedig a növény élettani sajátosságaiba vagy a genetikijaba „nyúl" bele a VV-öntözés.

 

Állatkísérletek

A VV-vel itatott feller húshibrid baromfi állomány 10%-os szignifikancia szint mellett, szignifikánsan (9,5%-kal) nagyobb súlytöbbletet adott, mint a kontroll csoport. (25 db négy hetes csibe 40 nap utáni súlygyarapodását mértük)

Sárga magyar fajtával a tojástermelési kísérletet végeztünk. A VV-vel itatott tyúkok több tojást is tojtak és az átlagos tojássúly is magasabb volt. A különbség 5%-os szignifikancia szint mellet szignifikáns volt. Az eredmény 5%-os tojásprodukció-növekedés a VV hatására. (222 napos kísérlet) (n=30)

           Az állat- és növénykísérleteket a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának Növénytermesztési- és Állattenyésztési Intézeteiben végeztük.

 

A Piramisok titkai