Felújítási tanácsok

Az alábbi témakörökben találhat tanácsokat:

Vizes, salétromos falak felújítása

Lábazat felújítása

Szuterén jellegű helységek felújítása

Pince szigetelése

Padlózat párazáró szigetelése

Betonfelületek javítása

Ablakcsere

Külső hőszigetelés

Téli probléma: páralecsapódás

10 "bűn", amit vizesedő házunk ellen elkövethetünk...

Szellőztetési tanácsok

Salétromos falak felújítása utólagos szigetelés után

Ha Ön utólagosan szigeteltette a házát, akár bontásos, akár bontás nélküli eljárással (ld Aquabrill falszárítás menüpont), a vakolat cseréjével rendbe kell hoznia a károsodott, salétromos falfelületeket. A szakszerű felújítás, a technológia betartása, és a felhasználandó anyagok mind fontos részét képezik annak a folyamatnak, amelynek végén egy egészséges, száraz falazatú épület az eredmény.

A szigeteléssel egyenértékűen fontos a felújítás szakszerű módja!! Az alábbiakban erről olvashat.

Mivel a falakban a vízfelszívódás a falak mélyén magasabb, mint a fal felszínén (a profilja nagyjából haranggörbe), ezért egy vastag falnál a fal belsejében akár 30-40 cm-el is magasabban lehet a víz, így az oldott sók magassága is. Amikor egy falat szigetelünk (akár az AQUABRILL falszárítási eljárással), és a falból a víz visszahúzódik, az oldott sók, amelyek a gondot okozhatják még ott maradnak, tehát nem elegendő a vakolatot azon a szinten kicserélni, ahol kívül vizesnek látszik, hanem magasabban kell vakolatot cserélni. Ez általában plusz 30-50 cm-es magasságot jelent. Nem érdemes ezt a ráhagyást kispórolni, mert különben később az új vakolat felett a falon megjelenhet a salétrom, és ez nagyon bosszantó lehet… Van ugyanis egy olyan fizikai törvény, amely szerint az anyag a nagyobb koncentrációjú helyek felől elvándorol a kisebb koncentrációjú helyek felé, azaz igyekszik kiegyenlítődni. Vagyis a sók később is vándorolhatnak a falban, és ez gondolt okozhat, ha nem vagyunk eléggé óvatosak.

A következő technológiát kell betartani a falak felújításánál:

 1. A sóval szennyezett vakolatot a vizesedési szint, plusz 30-50 cm magasan le kell verni. Ha a sóval szennyezett felületen van konnektor, vagy egyéb villanyszerelési doboz, a berögzítésükhöz használt gipszet ki kell cserélni gyorskötő habarcsra (pl. Soriplan Rapid). A gipsznek van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy a vizet megköti és magában tartja. A sóval átitatott gipszfelület a levegőből is megkötheti a párát, illetve a falból nem teljesen eltávozott vizet is megköti. Ezzel később kellemetlenséget okozhat…

 2. A fugákat ki kell tisztítani, hogy minnél kevesebb sós anyag maradjon a falon.

 3. A sóval szennyezett felületeket sótalanítani kell (Stopsó, Record Dry, Terrazan gúz), amennyiben egyszerűbb légpólusos vakolatot választunk (pl. mészpótló polyékony adalékszeres vakolat.) Létezik már olyan vakolat, amelyben a sótalanító réteg elhagyható, mert  vakolat önmagában nem engedi be a sót, vagy a felújító vakolatcsalád első rétege szolgál erre a célra.

 4. A megtisztított felületet légpórusos vakolattal kell felújítani! Nem felel meg semmilyen hagyományos, kőművesek által szívesen használt egyszerű meszes-cementes vakolat! Ezek még szigetelt falaknál is garantáltan átsalétromosodnak rövid időn belül! Hiszen a sók ott maradtak a téglában, vályogban a szigetelés után is!

  Sokféle légpólusos felújító vakolat létezik. Általánosan elmondható, hogy a legolcsóbb, leggyengébb minőségű kategória a folyékony adalékszeres vakolat, amelyet csak kevéssé sóterhelt falakra javasolunk, mert hamar elveszíthetik légpólusosságukat, és a sótalanító réteget sem szabad kihagyni alóluk.

  A zsákos felújító vakolatcsaládok sokkal jobb minőségűek, tartósabb jó eredményt biztosítanak. Létezik belőlük bonyolult, többrétegű, és egyszerűbb alkalmazású is.Mi a Strong Guard vakolatcsalád Szigetelő falszárító vakolatát javasoljuk a Falszárító tapadóhíddal.

  Ha kész a vakolás, és kellő ideig utókezelték (általában 1 hétig javasolják permetezni, hogy lassabban kössön meg és ne repedjen meg később sem), jöhet a festés:

 5. Légpólusos vakolatot nem javasoljuk glettelni, mert a glett eltömi a pólusokat, és megszűnik a fal szellőzése. Ha mégis muszáj glettelni, gipszes glettet SEMMIKÉPPEN ne használjanak, esetleg szilikát-glett használható, de csak egy leheletnyi vékony rétegben.

 6. A fal festésére csak mész vagy szilikát alapú festék használható, diszperzit, tapéta nem!

Ha a fal nem túl magasan volt vizes, és csak pl. 1 m magasan kellett vakolatot cserélni, akkor a fenti 2 utolsó pont csak arra a falszakaszra kötelező, amely légpólusos vakolatot kapott. Mivel a gletteletlen fal kicsit rusztikusabb, mint a glettelt, esztétikus megoldás lehet a két réteget pl. egy díszcsíkkal elválasztani, s a díszcsík felett használható bármilyen más festék, akár tapéta.

Felújítás főoldal

 
Főoldal | Aquabrill falszárítás | Aquabrill Épület-harmonizálás | Vitális Víz technológia | Kapcsolat