Felújítási tanácsok

Az alábbi témakörökben találhat tanácsokat:

Vizes, salétromos falak felújítása

Lábazat felújítása

Szuterén jellegű helységek felújítása

Pince szigetelése

Padlózat párazáró szigetelése

Betonfelületek javítása

Ablakcsere

Külső hőszigetelés

Téli probléma: páralecsapódás

10 "bűn", amit vizesedő házunk ellen elkövethetünk...

Szellőztetési tanácsok

Salétromos falak felújítása utólagos szigetelés nélkül

Nagyon sokan próbálkoznak a vizes salétromos épületek felújításával úgy, hogy a károsodott, salétromos vakolatot egyszerűen lecserélik egy újra. Jó esetben légpólusos vakolatra, rosszabb esetben egy egyszerű hagyományos cementes-meszes vakolatra. Le kell szögeznünk, - és erre az ezzel a módszerrel „próbálkozók” egytől egyig rájönnek – hogy a sima vakolatcsere MINDIG csak átmeneti megoldást ad.

Mi történik a falakban, mikor salétromosodnak?

 

Mivel az épületben a régi szigetelés már nem működik (vagy nagyon idős épületeknél egyáltalán nem is szigeteltek), a víznek akadálytalan útja van a falban felfelé. A fal szerkezetének hajszálcsövecskéiben, az ú.n. kapillárisokban a kapilláris erő hatására a víz felhúzódik, s a fal felületéről elpárologva eltávozik.

 

Ez az erő nagyon hasonló ahhoz, ahogy a fák a vizet áramoltatják. Ott is a kapilláris erő hajtja fel a vizet a fa erezetén keresztül, hogy aztán a leveleken keresztül elpárologtassa. Ez a víz-áramlás soha nem áll meg, míg a fa él.

 

A fákhoz hasonlóan a falba feláramló vízáramlás sem áll meg, míg az épületet nem szigetelik valamilyen módon.

 

Mi történik?

 

A talajból felszivárgó víz tartalmaz oldott sókat. Mikor a víz a fal felületéről elpárolog, ezek az oldott sók visszamaradnak, kikristályosodva térfogatuk megnő, s ezzel a térfogat-növekedéssel okozzák a legnagyobb kárt. A vakolat fellazul, feltáskásodik, tapéta felpúposodik, a festék lehullik, s hiába bármiféle javítás, a probléma évről évre súlyosbodik, az épület állagának súlyos romlásához, és a bentlakók egészségének károsodásához vezetve. A vizes falfelületen megtelepedhetnek a penészgombák. A gombák spórákkal szaporodnak, ezek a spórák folyamatosan jelen vannak a levegőben. Az érzékeny szervezetű embereknél akár asztma kialakulásához is vezethet. Ne kockáztassa családja egészségét, szigeteltesse a vizes épületét!

 

A doh-szag, öregház-szag is a penész jelenlétét jelzi. Ha az Ön épületében dohszag érezhető, nem szabad tovább várni a szigeteléssel!!!

A vizes falú szobákat több energiával lehet csak fűteni, hiszen a víz elpárolgása folyamatosan hőt von el a környezetéből. Megrendelőink tapasztalata szerint a szigetelés után mérhetően kisebb a fűtésköltségük!

 

TEHÁT, ha valamilyen szigeteléssel nem állítjuk meg a folyamatos folyadék-feláramlást, a víznek és a salétromnak folyamatosan lesz utánpótlása, s csak idő kérdése, hogy az új vakolat átsalétromosodik újra, vagy a víz még magasabbra húzódik az új vakolatszint fölé.

 

Hogyan tud egy légpólusos „szárító” vakolat „átsalétromosodni”?

 

Ezen vakolatok többségében úgy működnek, hogy a szakszerű technológia alkalmazása során a megfelelő idejű gépi keveréssel levegőt juttatnak a habarcsba. A vakolat felhordása után, a vakolat megszilárdulva léghólyagocskákat fog tartalmazni. A falból eltávozó víz ezekben a léghólyagocskákban rakja le a sókat, ezáltal a párolgási szint nem a vakolat felületén, hanem annak mélyén lesz. Ezért nem látszik a vizesedés hónapokig, néha évekig a vakolat felszínén. A tulajdonos abban a hitben ringathatja magát, hogy a vizesedési problémák megoldódtak. Igen ám, de a folyadékfeláramlás nem áll meg – hisz nincs szigetelés- így ezek a léghólyagocskák az idő során feltöltődnek, s a párolgási szint előbb-utóbb kikerül a vakolat felszínére, s újra megjelennek a salétromos foltok. Ekkor már világossá válik a tulajdonos számára is, hogy háza felújításánál nem úszhatja meg a szigetelést. Ld.: Aquabrill falszárítás menüpont.

Felújítás főoldal

 
Főoldal | Aquabrill falszárítás | Aquabrill Épület-harmonizálás | Vitális Víz technológia | Kapcsolat