Felújítási tanácsok

Az alábbi témakörökben találhat tanácsokat:

Vizes, salétromos falak felújítása

Lábazat felújítása

Szuterén jellegű helységek felújítása

Pince szigetelése

Padlózat párazáró szigetelése

Betonfelületek javítása

Ablakcsere

Külső hőszigetelés

Téli probléma: páralecsapódás

10 "bűn", amit vizesedő házunk ellen elkövethetünk...

Szellőztetési tanácsok

Pince szigetelése

Ha áll a pincében a víz

 

Ha a pincében állandóan, vagy időszakosan áll a víz, mindenképpen szigetelni kell olyan szigeteléssel, amely tart víznyomás ellen.

 

Erre több féle módszer is létezik. Bármelyik módon szigetelünk, el kell távolítani a vizet a pincéből a szigetelés idejére. Ez a következő módon szokott történni:

A pincén kívül, ásnak egy gödröt, amely mélyebb, mint a pince. A gödörben is olyan magasan fog állni a víz, mint a pincében. A gödörből elkezdik szivattyúzni a vizet, csökkentve ezzel a talajvíz szintjét. Néhány nap alatt a talajvíz olyan szintre csökkenhet, hogy a pincéből is eltűnik a víz. Ekkor kezdődhet a valódi szigetelési munka. A pincét ki kell takarítani, a maradék nedvességet felszárítani. Ha nincs, akkor el kell készíteni egy vasalt betonréteget (minimum 10-15 cm), amely alapjaként fog szolgálni a szigetelésnek.

 

 Szigetelési módszerek:

 

1. Hagyományos bitumenes lemezes teknőszigetelés

A pincét körben kibélelik bitumenes lemezzel, mint egy medencét, melyet gondosan összeolvasztanak. A bitumenes lemez magassága fölé kell érjen a mindenkori legmagasabb vízszint fölé. A kész „teknőre” alul kell vasalt nyomóbeton réteg, melynek vastagságát a pincében álló víz-szint mértékében számolják ki. A falak mellé oldalt a bitumenes lemez elé falat kell húzni, amely tart az oldalsó víznyomás ellen.

 

Ez a módszer meglehetősen költséges megoldás, hiszen nagy az anyagigénye, s nagy hátránya, hogy az esetleges hibákat nagyon nehéz javítani. Ha mégis betör a víz a pincébe, az egészet szét kell verni, s újrakezdeni.

 

 

2. Speciális szigetelő vakolattal történő teknőszigetelés

 

 

 

A teknőszigetelést elegendő elvégezni a mindenkori legmagasabb vízszint felett 20-30 cm magasságban. A teknőszigetelés feletti falszakaszok azonban továbbra is vizesek, salétromosak, dohosak lehetnek.

 

Ha a teknőszigetelés feletti falszakaszra szigetelő vakolatot hordunk fel, a pince ugyan száraz lesz, de nagy kárt okozhatunk épületünknek, ugyanis a pince falaiba a vizet bezárjuk, és az természeténél fogva magasabbra fog húzódni. Ha az épület vízszigetelése nem jól működik, ez azt is eredményezheti, hogy a pince feletti falszakaszokban, a lakásban megjelenhet a víz és a salétromosodás, ami semmiképpen nem jó. A megoldás: falszárítással, pl. Aquabrill technológiával szigeteljük az épületet, majd a falakon a vakolatot lecseréljük pl. StrongGuard lábazati falszárító vakolatára, természetesen Strong Guard falszárító tapadóhíddal.

 

 

Ha csak dohos, salétromos a pince

 

Ha a pincében nem áll a víz, csak dohos salétromos a fala, úgy kell eljárnunk, mint amit az előző menüpont végén leírtunk. Ld. még: Aquabrill falszárítás menüpont pincékre vonatkozó részét.

 

Felújítás főoldal

 
Főoldal | Aquabrill falszárítás | Aquabrill Épület-harmonizálás | Vitális Víz technológia | Kapcsolat