Felújítási tanácsok

Az alábbi témakörökben találhat tanácsokat:

Vizes, salétromos falak felújítása

Lábazat felújítása

Szuterén jellegű helységek felújítása

Pince szigetelése

Padlózat párazáró szigetelése

Betonfelületek javítása

Ablakcsere

Külső hőszigetelés

Téli probléma: páralecsapódás

10 "bűn", amit vizesedő házunk ellen elkövethetünk...

Szellőztetési tanácsok

Téli probléma: páralecsapódás

A páralecsapódás a legjobban elterjedt probléma, amely nem csak az öreg házakat érinti, de az újakat is, az emeleti lakásokat is.

Amelyik házban előfordul hőhíd, abban a házban nagy valószínűség szerint lesz páralecsapódás is.

 

Mi a hőhíd?

 

Hőhidak ott keletkeznek az épületeken, ahol olyan szerkezeti elemek találkoznak, amelyeknek eltérő hővezetési tulajdonságai vannak. (pl. a falsíkok találkozásánál, a tetőszerkezet illesztésénél, a vasbeton gerendáknál, a nyílászárók beépítésénél). Vagyis a különböző mértékben hővezető anyagok különböző mértékben hűlnek le, a jó hővezető hamarabb, mint a hőt rosszul vezető. Ennek következménye az Önöknél is tapasztalható gombásodás, mivel a hideg felületeken lecsapódik a levegő páratartalma. Ez a jelenség az elégtelen hőszigetelésű épületek esetén tipikusnak mondható, pl. a koszorú magasságában.

 

Megoldás: a házat hőszigetelni kell. Nemcsak a külső falakat, de a lábazatot is, és az is fontos, hogy a ház födémje felülről le legyen szigetelve, pl. leterített kőzetgyapot, üveggyapot paplannal.

A hőszigetelést végeztesse erre szakosodott szakemberrel, mert a szakszerűtlen hőszigetelés okozhat újabb hőhidakat (pl. ha a szigetelő táblák között rés marad, az problémát okozhat… javasolt 2 rétegben, eltolással szigetelni az épületet.)

 

 

Mi emeli a páratartalmat a lakásban?

 

  • Ha vizesedik az épület, a fal felületéről elpárolgó nedvesség
  • Gőzképződéssel járó munkavégzés (pl.: főzés, ruhaszárítás, gyakori felmosás)
  • Mosókonyhák, fürdőszobák, szárítóhelységek szellőzetlenségéből származó páratartalom
  • A bentlakók légzése során sok pára kerül a levegőbe
  • Sok növény a lakásban
  • Szobai csobogó, akvárium párolgása

 

Hőszigetelték a házat, mégis penészedik

Gyakori panasz a páralecsapódás olyan épületeknél, amelyeknél a falakat ugyan hőszigetelték kívülről, de a lábazatot nem. Nagy hidegben a lábazat felől lehűl a fal alja, s lecsapódik a pára.

 

Új ház penészedik

 

Új házaknál fokozottabban jelen van ez a probléma, hiszen míg a technikai víz (sok száz liter) el nem távozik a falakból, a belső páratartalom meglehetősen magas (akár 70-80 %). Ez óhatatlanul penészedéshez vezethet!

A megoldás: a lakás páratartalmát mérve és figyelve TUDATOSAN gyakrabban szellőztetünk, nem engedjük a páratartalmat 50% fölé. Így jelentősen enyhíthető a probléma. Vígasztalhat bennünket, hogy az épület kiszáradása csak 1-2 évig tart, utána kevesebb szellőztetéssel is kézben tartható a probléma. Ld. még: Szellőztetési tanácsok

Vizes salétromos a ház, és penészedik

Vizesedő falú épületeknél a lakótérbe párolgó víz jelentősen megemeli a lakás páratartalmát, ami a hőhidas falszakaszoknál lecsapódva. Sokan azt gondolják, hogy a helységbe elhelyezett páragyűjtő készülék megoldja a problémát. Ez tévedés!

 

 A megoldás: vízszigetelni kell az épületet Pl.: Aquabrill falszárítással. A szellőztetésre oda kell figyelni. Ld: Szellőztetési tanácsok

 

Páralecsapódás ablakcsere után:

 

Míg a régi rosszul záródó ablakok miatt szinte alig volt szükség szellőztetésre, hiszen „önműködően” szellőzött a ház, addig az új ablakok megakadályozzák a friss levegő áramlását, a belső páratartalom jelentősen megnő (hiszen „élünk” a házban, mosunk, főzünk, teregetünk, szobanövényeink is vannak, mi magunk is rengeteg párát kilélegzünk). A házak 99 %-a nem hőhíd mentes, azaz vannak olyan falszakaszok, amelyek hidegebbek a többinél, s ott a magas páratartalomból vízcseppek formájában lecsapódik a víz, s ez a penészgombák melegágyává válnak.

A hőhídak csökkentésére ld.: a külső hőszigetelés menüpontot.

A szellőztetés mikéntjére vonatkozóan olvassa el Szellőztetési tanácsok című tanulmányunkat!

 

A megoldás: ha még nem cseréltetett ablakot, válasszon olyan ablakot, amelyben van felül egy automatikus szellőztető egység, ami Ön helyett megoldja a lakás kiszellőzetését energiapazarlás nélkül.

Ha már cseréltetett ablakot, legtöbb esetben utólagosan is beépíthető az ablakkeretbe a szellőztető. Ezzel kapcsolatban forduljon megfelelő szakemberhez!

 

Gyakran szellőztet, mégis penészedik a fal:

 

Szintén gyakori hiba, ami fokozhatja a páralecsapódást, penészesedést, a helytelen szellőztetés. Sokan azt gondolják, hogyha buktatva nyitva hagyják az ablakot sokáig, azzal jót tesznek a házuknak. Ezzel az a probléma, hogy a kinti hideg levegő folyamatosan áramlik be, és kihűti az ablak melletti falakat. Ez egyrészt energiapazarlás, másrész mikor becsukjuk az ablakot, a benti pára rögtön lecsapódik a hideg falszakaszokon.

 

A helyes szellőztetés télen:

Naponta kétszer kereszthuzatot csinálunk, 2-3 percre sarkig kinyitjuk az ablakokat, a benti párás, elhasználódott levegő kiöblítődik, de a falak nem hűlnek át. Miután becsuktuk az ablakot, a meleg falak pár percen belül visszafűtik a helység levegőjét. Ld. még: Szellőztetési tanácsok

 

Páralecsapódás pincékben:

 

Pincékben időszakos problémát jelent a páralecsapódás. Köztudott, hogy a pincefalak nyáron hűvösek, s a légáramlatok útján a hideg pincefalakhoz érkező meleg levegő páratartalma kicsapódik.

 

A megoldás: Páratartalom kivonása a légtérből. Ennek lehetséges és legpraktikusabb módja légszárító (párafaló) berendezés alkalmazása.

Felújítás főoldal

 
Főoldal | Aquabrill falszárítás | Aquabrill Épület-harmonizálás | Vitális Víz technológia | Kapcsolat