Felújítási tanácsok

Az alábbi témakörökben találhat tanácsokat:

Vizes, salétromos falak felújítása

Lábazat felújítása

Szuterén jellegű helységek felújítása

Pince szigetelése

Padlózat párazáró szigetelése

Betonfelületek javítása

Ablakcsere

Külső hőszigetelés

Téli probléma: páralecsapódás

10 "bűn", amit vizesedő házunk ellen elkövethetünk...

Szellőztetési tanácsok

Lábazat felújítása

Az épület lábazatát másként kell kezelni, mint a szabadon álló falakat, mert a lábazat belső földtöltése felől folyamatosan nedvességet kap a lábazat.

A mai építési szabályzat ugyan előír a lábazat belső felületére függőleges szigetelést, azonban régen ez nem volt szokás, gyakorlat, és manapság is gyakran elhagyják. Ez a lábazat külső felületének átvizesedéséhez, salétromosodásához vezet. Felújításkor figyelembe kell venni a lábazat nagy só és vízterheltségét.

 

A vizes, salétromos lábazat felújítása előtt a következő körülményeket meg kell vizsgálni:

 

Ellenőrizni kell a lábazat mellett futó járda állapotát

 1. nem lejt-e befelé,
 2. nincs-e összetöredezve,
 3. nem folyik-e a járda és a lábazat között be a víz.

Ha nem megfelelő a járda, ki kell javítani. Ld. Betonfelületek javítása

 

Ellenőrizni kell az esővíz csatornát:

 

 1. van-e egyáltalán esővíz-csatorna a házon. Ha nincs, fel kell szerelni. A tetőről a lábazathoz csorgó víz folyamatosan vizesíti a lábazatot.

 2. nincs-e elrozsdásodva, nincsenek-e repedések a csatornán, amelyen keresztül az eső lecsöpög a lábazathoz? Ha igen, a tönkrement darabokat újra kell cserélni.

 3. Hova van levezetve az esővíz a tetőről? Ha a fal tövébe folyik, az szintén vizesítő tényező. A faltól az esővizet el kell vezetni legalább 2 méter távolságra. Az ideális az, ha az utcai árokba ki van  vezetve a tető vize.

Ha erre nincs mód, lehet készíteni a kertben ú.n. víznyelőt: A faltól minimum 2-3 méternyire ásunk a kertben egy 0,6m x 0,6m-es gödröt, kb. 1m mélyen (ha nagy a tető, amiről ide vezetnénk a vizet, lehet ez a gödör nagyobb is), és elkészítjük az esővíz-cső elvezetését a faltól a gödörig. A gödör alját kibéleljük geotextíliával (erős műanyagból szőtt ritka „szövet”), hogy a föld ne nyelje el a ráhordott kavicsot. Ezután a gödröt 3-ig hordjuk u.n. „kulé-kaviccsal”, minimum 3 cm nagyságú kaviccsal, majd leterítjük szintén geotextíliával a kavicsot, és földet hordunk rá. A víznyelő kicsit ülepedhet az évek során, ezt föld pótlásával ellensúlyozhatjuk.

 

Ha az épület falai a lábazaton felül vizesek, salétromosodnak, mindenképpen szükség van a felújítás előtt az épület szigetelésére.Ld: Aquabrill falszárítás menüpont!

 

A vakolatcsere önmagában nem oldja meg a problémákat, csak elodázza azokat. Azonkívül a szigetelés nélküli lábazat-felújítás nagyobb károkat is okozhat. Ha a lábazatot valamilyen „erős, cementes” vakolattal, netán szigetelő vakolattal levakolják, vagy terméskővel, dísztéglával hagyományosan csemperagasztó segítségével beburkolják, komoly károkat okozhatnak az épületnek. Ugyanis ezzel a lábazatba a vizet bezárhatják, s a víz körben magasabbra fog húzódni az épület falaiban. A vizes lábazatról a terméskő, dísztéglaburkolat rövid időn belül lefagy, vagy a salétrom lenyomja. A műgyanta alapú lábazati simítóvakolatok alkalmazása sem szerencsés. Egyrészt bezárja a vizet, és felnyomja a falakba, másrészt rövid időn belül a díszvakolat felpúposodik, leválik a vizes lábazatról.

 

Tehát, ilyen épületeknél első lépés az épület szigetelése, pl. Aquabrill falszárítással, majd az épület felújítása.

 

Ha az épület falai nem salétromosodnak, a lábazat feletti vízszigetelés még jól működik (utólagosan jól szigetelték, vagy az épület nem idősebb 40 évnél), a lábazatot különösebb utólagos szigetelés nélkül is fel lehet újítani.

 

Lábazat felújítása:

 

Fontos szempont a felújításnál, hogy a lábazat szellőzni tudjon, ne zárjuk be a vizet. Több féle metódus létezik:

 1. Műkő lábazat, szellőző módon felszerelve.Műkövessel a lábazatra megfelelő magasságú műkő lapokat készíttetünk, majd azt távtartóval felszereltetjük az épület lábazatára. A műkő lapok mögött járni tud a levegő, szellőzik a lábazat, és a burkolat felülete is szép, esztétikus, nem jelenik meg rajta később sem a salétrom.

 2. Lábazati szárító vakolat alkalmazása. Ebből számos fajta létezik, a nagy vakolatgyártó cégek termékeiként, felújító termékcsaládok tagjaként. A folyékony mészpótló adalékszeres vakolatot nem javasoljuk lábazatra, mert a felület nagy só és vízterheltsége miatt nagyon hamar átsalétromosodik.
   
 3. A lábazat dekorálható terméskővel illetve dísztéglával, ha a ragasztáshoz nem a hagyományos flexibilis csemperagasztót használjuk, hanem pl. speciális szellőző, felújító ragasztóhabarcsot.

Felújítás főoldal

 
Főoldal | Aquabrill falszárítás | Aquabrill Épület-harmonizálás | Vitális Víz technológia | Kapcsolat