Felújítási tanácsok

Az alábbi témakörökben találhat tanácsokat:

Vizes, salétromos falak felújítása

Lábazat felújítása

Szuterén jellegű helységek felújítása

Pince szigetelése

Padlózat párazáró szigetelése

Betonfelületek javítása

Ablakcsere

Külső hőszigetelés

Téli probléma: páralecsapódás

10 "bűn", amit vizesedő házunk ellen elkövethetünk...

Szellőztetési tanácsok

Külső hőszigetelés

Ennek a honlapnak nem témája, hogy hogyan hőszigeteljük a házunkat, milyen anyagokat használjunk és milyen vastagságban, hanem csupán néhány dologra szeretnénk felhívni a figyelmet azzal kapcsolatosan, hogy milyen hatással lehet a külső hőszigetelés egy öreg, esetleg vizesedő épületre.

 

Először is fontos tisztázni, hogy a hőszigetelés nem keverendő össze a vízszigeteléssel. A kettő teljesen más dolog. A hőszigetelés az épület hővezetését csökkenti, és energiatakarékossági szempontokból alkalmazzák, a vízszigetelés, vagy utólagos vízszigetelés pedig a falak vizességét szünteti meg.

 

A hőszigetelés manapság nagyon divatos és hasznos energiatakarékossági szempontból, ezért nem szeretnénk senkit lebeszélni arról, hogy hőszigeteltesse a házát. Ha csak 30 cm-es vastagságú a fal, a hőszigetelés szinte kötelező. Vastag, 60-80 cm-es vályogfalú épületet azonban felesleges szigetelni, hiszen az épület önmagában is jól hőszigetelt, és a hőszigetelésre fordított költség sohasem fog megtérülni a fűtésköltségen.

 

Fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy a hőszigetelés kapcsán milyen problémák merülhetnek fel a házban:

 

1. Hőszigetelték a házat, mégis télen alul penészednek a külső falak. A hiba oka: a lábazatot nem hőszigetelték, tehát nagy hideg esetén alulról a lábazat felől a fal alja kihűl, így nagy hőkülönbség, hőhíd lesz a fal különböző felületei között.

A megoldás: a ház lábazatát is hőszigetelni kell!!!

 

2. Öreg házaknál gyakran előfordul, hogy azután „kezd el salétromosodni” az épület, miután hőszigetelték. A helyzet az, hogy az épület már a hőszigetelés előtt is vizes volt, csak nem annyira, hogy ez a vakolat felszínén megjelenjen. A nedvesség kifelé és befelé is tudott párologni. Miután megtörtént a ház „becsomagolása”, többé már kifelé nem tudott párologni a felszívódott víz, tehát befelé párolgott minden nedvesség. Ezt már nem bírta a vakolat, és megjelent bent a salétrom és a víz. A megoldás: az épületet utólagosan víz-szigetelni kell. Mivel a külső hőszigetelés miatt nem lenne szerencsés megbontani a falszerkezetet, a legoptimálisabb megoldás a Falszárítás! Ld.: az Aquabrill falszárítás menüpontot!

Felújítás főoldal

 
Főoldal | Aquabrill falszárítás | Aquabrill Épület-harmonizálás | Vitális Víz technológia | Kapcsolat