Felújítási tanácsok

Az alábbi témakörökben találhat tanácsokat:

Vizes, salétromos falak felújítása

Lábazat felújítása

Szuterén jellegű helységek felújítása

Pince szigetelése

Padlózat párazáró szigetelése

Betonfelületek javítása

Ablakcsere

Külső hőszigetelés

Téli probléma: páralecsapódás

10 "bűn", amit vizesedő házunk ellen elkövethetünk...

Szellőztetési tanácsok

Ablakcsere

 

Ennek az oldalnak nem célja, hogy az ablakcsere mikéntjét leírja, erre találhat Ön is hivatottabb szakembert. Csupán annyira szeretnénk felhívni a figyelmét, milyen hatása lehet az ablakcserének az Ön házára.

 

Az első hatás, amiért Ön tulajdonképpen elvégezteti az ablakcserét, az az energiatakarékosság. Ez fontos, és jó cél. Kevesebbet kell költenie fűtésre, és a modern, jól záródó ablakok jobban kizárják az utca zaját és a port is.

 

Sokan azonban nem számítanak olyan következményre, amely az első hidegebb télen bekövetkezik: ha nem változtatnak szellőztetési szokásaikon, a lakás elkezd penészedni.

 

Míg a régi rosszul záródó ablakok miatt szinte alig volt szükség szellőztetésre, hiszen „önműködően” szellőzött a ház, addig az új ablakok megakadályozzák a friss levegő áramlását, a belső páratartalom jelentősen megnő (hiszen „élünk” a házban, mosunk, főzünk, teregetünk, szobanövényeink is vannak, mi magunk is rengeteg párát kilélegzünk). A házak 99 %-a nem hőhíd mentes, azaz vannak olyan falszakaszok, amelyek hidegebbek a többinél, s ott a magas páratartalomból vízcseppek formájában lecsapódik a víz, s ez a penészgombák melegágyává válnak.

A hőhídak csökkentésére ld.: a külső hőszigetelés menüpontot.

A szellőztetés mikéntjére vonatkozóan olvassa el Szellőztetési tanácsok című tanulmányunkat!

 

Jó megoldás lehet, ha még nem cseréltetett ablakot, ha olyan ablakot választ, amelyben van felül egy automatikus szellőztető egység, ami Ön helyett megoldja a lakás kiszellőzetését energiapazarlás nélkül.

Ha már cseréltetett ablakot, legtöbb esetben utólagosan is beépíthető az ablakkeretbe a szellőztető. Ezzel kapcsolatban forduljon megfelelő szakemberhez!

 

Ha az Ön háza vizesedik, és ablakot cseréltetett, a penészesedés fokozottabban jelentkezhet, hiszen a lakás páratartalmát a falból kipárolgó nedvesség is emelheti. Ebben az esetben sürgetően fontos az épület utólagos vízszigetelése, pl. bontás nélkül, falszárítással. Ld. Aquabrill falszárítás menüpont

Felújítás főoldal

 
Főoldal | Aquabrill falszárítás | Aquabrill Épület-harmonizálás | Vitális Víz technológia | Kapcsolat